Van stress voor de toetsweek naar meer zelfvertrouwen!
Als de toetsweken weer komen, loopt bij sommige tieners de stress echt hoog op. Met klachten als hoofdpijn, buikpijn, zenuwen en paniekaanvallen tot gevolg. “Het lukt me nooit!” Hieronder 10 tips om van mega spanning voor de toetsweek naar je steeds opnieuw weer ontspannen voelen met steeds meer zelfvertrouwen. Zodat jij net als een middelbare scholier mij na een spoedsessie appt: “Bedankt Mercedes, ik ga met een veel zelfverzekerder gevoel de toetsen in!”
1. Stel jezelf een doel!
Stel jezelf als eerste een duidelijk doel. Wat jij minimaal wil behalen. Natuurlijk ook realistisch. Een 9 verwachten, terwijl je ergens een 5 voor staat, is wat uitdagend. Gewoonweg een voldoende, dat is zeker haalbaar! Pak een groot vel papier en schrijf je doel erop en plak dit op een groter voorwerp dat symbool staat voor jouw doel en zet dit op een plek in je kamer waar het goed voelt! Een krachtige plek! Je doel is bijvoorbeeld: “Ik haal voldoendes voor Wiskunde, Geschiedenis en Spaans, ik ga over!” Schrijf je doel op en plak het op jouw voorwerp. Ga daar dichtbij staan of erbovenop als dat kan. Doe je ogen dicht. Stel je nu voor dat je je doel al behaald hebt. Hoe voel je je dan? Opgelucht? Blij? Stoer? Trots? En wat doe je dan? Stel het je levendig voor! Voel het! Zie hoe jij vervolgens je cijfers Wiskunde, Geschiedenis en Spaans terugkrijgt. Allemaal voldoendes. Misschien is het wel een 7! Alles is mogelijk. Ook jij kunt dit!
2. Hou je aan je plan, jij weet waarom jij dit wil!
Jij weet wat je doel is, en jij weet waarom je dit doel wil behalen! Jij wil over naar het volgende jaar! Dus stick to your plan! En beloon jezelf natuurlijk als je merkt dat je dat lekker aan het doen bent! bijvoorbeeld met even bellen met een vriend of vriendin. En dan weer: FOCUS!
3. Neem pauzes, beweeg of ga naar buiten
Op de een of andere manier ben je geneigd om maar door te blijven leren. Dat werkt averechts. Plan juist korte pauzes in. Je kan even wat drinken of een rondje lopen of ga even een potje voetballen/ hockeyen/ buiten “loungen” met je vrienden of je broertje of zusje of laat de hond uit! Iets waar jij blij van wordt, liefst buiten!. Dan ga je met nieuwe energie weer verder.
4. Ontspan je kaak en glimlach
Het klinkt gek maar zoiets als je kaak laten zakken en je tong ontspannen, geeft meteen ontspanning in je hele gezicht. En dat werkt door in hoe je je voelt. Je ontspant dus heel bewust je kaak. Vervolgens voel je ook dat als vanzelf je wenkbrauwen ontspannen. En maak dan als je dat merkt een glimlach op je gezicht. Je bent weer ontspannen. En dat maakt leren echt een stuk makkelijker. Probeer het maar!
5. Ga naar je ADEM en zet jezelf (weer) in een positieve mindset
Zit het even tegen? Richt je dan gewoon even op je adem. Doe bijvoorbeeld de BOX-adem: adem 4 tellen in – pauze (4 tellen) – adem 4 tellen uit – pauze (4 tellen) en adem weer 4 tellen in, enzovoorts. Of als je het iets makkelijker met tellen wil hebben: 5 tellen in – 5 tellen uit, etc. Bij elke inademing zeg je iets fijns tegen jezelf “Ik kan het!” of “Lekker bezig.” Je hebt jezelf weer in een positieve mindset gezet. Je kan weer verder!
6. Kijk naar de ruimte tussen de woorden en je leest ineens sneller
Pak een stuk tekst wat je moet leren. Lees een stukje. Kijk dan naar het wit tussen de woorden. En naar het wit van de bladzijde en om de alinea heen. Je richt je ogen naar alle plekken waar het wit is. En dan ga je terug naar het wit tussen de woorden. Je hersenen weten even niet wat ze daarmee kunnen, ze lezen niets. En dan ontspannen je hersenen zich juist! Lees dan weer verder. Wat merk je? Ja inderdaad, je leest makkelijker en sneller! Je kan dit tijdens het leren inzetten, maar natuurlijk ook tijdens het maken van een toets met veel tekst.
7. Ga op tijd slapen en sta op tijd op!
Blijf niet onnodig lang doorgaan met leren. Je komt dan in een soort overdrive, je verliest je concentratie en dan neem je geen stof meer op. Je kan beter ervoor zorgen dat je fit en uitgeslapen opstaat en klaar bent voor de toetsweek. Dus ga op tijd slapen – en dan ook nog met iets ontspannends eraan voorafgaand, zoals een kleine avondwandeling bijvoorbeeld. Je wordt uitgerust wakker! En hoe fijn is het als je ook op tijd opstaat. Rustig even de tijd neemt om te douchen. En te eten. En dan ga je ervoor! Succesverzekerd.
8. Wees lief voor jezelf
Als je te graag wil dat het lukt, ga je in overdrive. Daar wordt je gespannen van en overfocus werkt niet goed bij het leren. Dus ontspan weer even. Terug naar je adem. Of loop even een rondje, eet iets. Wees lief voor jezelf. En als je straks je toets maakt: jij weet, dat je goed hebt geleerd. Je hebt je aan je plan gehouden. Meer kan je niet doen. Dit is gewoon genoeg. Jij kan dit! Jouw doel, die voldoende… Dat gaat jou gewoon lukken! Zeg tegen jezelf “Ook al voel ik wat spanning, toch ben ik ok!”
9. Een beetje spanning is ok!
Als je tijdens je toetsweek wat spanning voelt, is dat helemaal niet erg. Dat hoort er gewoon bij. Het zorgt er zelfs voor dat je je beter kan focussen op waar je mee bezig bent. Dus goed voor je concentratie tijdens het maken van je toets. Denk eraan, dat jij wel stiekem weet, dat alleen al het ontspannen van je kaak, je tong en je ogen tijdens het maken van je toets al voldoende ontspanning geeft om vanuit verder te gaan. Want dat heb je net geleerd bij tip 4!
10. Paniek?
Begrijp je een vraag op de toets even helemaal niet? Voel je een soort benauwdheid opkomen of gevoelens van stress. Geen paniek. Sla de vraag gewoon even over en ga door met de volgende vraag. Dan kom je weer in je flow en ga je later naar die ene vraag terug. Vertrouw op jezelf, je hebt goed geleerd, dus het antwoord zit echt wel ergens in je. Het komt vanzelf weer ineens boven en jij hebt je antwoord!
Ervaar je echt overmatige toetsweek stress?
Je kan altijd bij mij aankloppen voor een EFT-sessie. Dat is een hele fijne en effectieve manier om met dit soort stressgevoelens om te gaan. Het is een tapping-techniek, die ik je zelfs kan aanleren, zodat jij het ook thuis kan inzetten wanneer je het nodig hebt. Wil je gewoon een keertje kennismaken met EFT. Gewoon vanuit je eigen huis?! Meld je dan aan voor een gratis ONLINE workshop “Kennismaken met EFT” Of vraag een ONLINE kennismaking met mij aan, en stel mij persoonlijk al je vragen!