Iemand die zeer gevoelig is wordt ook wel een Highly Sensitive Person genoemd. Ben je een HSP dan ben je meer dan gemiddeld gevoelig voor prikkels en merk je signalen sneller op. Felle lichten, harde geluiden, spanningen in de lucht: het zijn een paar voorbeelden van prikkels die sterker binnenkomen bij hooggevoelige mensen dan bij anderen. Ongeveer 20 % van de mensen wordt met deze eigenschap geboren. Voor iemand die niet hooggevoelig is, kan een HSP overkomen als iemand die overdrijft of té emotioneel reageert.
En dat is niet terecht!
Esther Bergsma beschrijft het in haar boek “Eventjes tijd voor je hoogsensitiviteit” alsvolgt: “De eigenschap van hoogsensitiviteit betekent dat je prikkels scherper waarneemt, ze diepgaand verwerkt en er sterk door beïnvloed wordt. In eenzelfde situatie merkt een hoogsensitief persoon andere dingen op en diegene trekt er vaak andere conclusies uit.”
De afgelopen jaren is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hooggevoeligheid. Hieruit blijkt dat de informatieverwerkring van prikkels in de hersenen bij hooggevoelige mensen daadwerkelijk anders verloopt. Ze worden intenser beleefd.
“De werking van de hersenen van hoogsensitieve mensen verschilt op alle drie de stadia van informatieverwerking: opmerken, verwerken en reageren”, zo schrijft Esther Bergsma.
Hoogsensitievelingen komen dit tegen op school of op het werk als ze samen met anderen aan een project werken. Of ze merken het als ze samen met vrienden of familieleden in een nieuwe situatie terecht komen. Dit bij jezelf voelen, het (te laat) merken dat je overprikkeld raakt, of altijd moeten opletten om op tijd je grenzen aan te geven en je dan soms ook onbegrepen voelen, kan behoorlijk vermoeiend zijn.
Voor hoogsensitieven is het daarom superbelangrijk te weten dat zij anders werken, en waar het er ‘m dan precies in zit, want ieder is weer op een andere manier sensitief. Als je weet waar het ‘m bij jou in zit, kan je een plan maken voor jezelf. En dit ook in de praktijk brengen. Je weet steeds beter in welke situaties jij anders wil handelen of wanneer je letterlijk op je eigen pauze-knop drukt. En als je dan ook nog eens uit kan leggen aan anderen hoe dingen voor jou werken en wat jij nodig hebt: dan wordt de wereld voor jou een stuk leefbaarder, wat zeg ik? Je gaat stralen, want je staat zoveel dichter bij jezelf.
Om erachter te komen of je hooggevoelig bent, kun je een test doen. De test hieronder is ontwikkeld door Elaine Aron, psycholoog en grondlegster van het begrip HSP en geldt wereldwijd als een betrouwbare methode om hooggevoeligheid te meten.
Beantwoord de vragen met ‘eens’ als deze enigszins opgaat of gedurende een langere periode in het verleden opging. Antwoord met ‘oneens’ als het niet speciaal of helemaal niet opgaat voor jou.