Hoogsensitief Checklist kind

Iemand die zeer gevoelig is wordt ook wel een Highly Sensitive Person genoemd. Ben je een HSP dan ben je meer dan gemiddeld gevoelig voor prikkels en merk je signalen sneller op. Felle lichten, harde geluiden, spanningen in de lucht: het zijn een paar voorbeelden van prikkels die sterker binnenkomen bij hooggevoelige mensen dan bij anderen. Ongeveer 20 % van de mensen wordt met deze eigenschap geboren. Voor iemand die niet hooggevoelig is, kan een HSP overkomen als iemand die overdrijft of té emotioneel reageert.

 

En dat is niet terecht!

 

Esther Bergsma beschrijft het in haar boek “Eventjes tijd voor je hoogsensitiviteit” alsvolgt: “De eigenschap van hoogsensitiviteit betekent dat je prikkels scherper waarneemt, ze diepgaand verwerkt en er sterk door beïnvloed wordt. In eenzelfde situatie merkt een hoogsensitief persoon andere dingen op en diegene trekt er vaak andere conclusies uit.”

 

De afgelopen jaren is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hooggevoeligheid. Hieruit blijkt dat de informatieverwerking van prikkels in de hersenen bij hooggevoelige mensen daadwerkelijk anders verloopt. Ze worden intenser beleefd.

 

“De werking van de hersenen van hoogsensitieve mensen verschilt op alle drie de stadia van informatieverwerking: opmerken, verwerken en reageren”, zo schrijft Esther Bergsma.

 

Hoogsensitievelingen komen dit tegen op school of op het werk als ze samen met anderen aan een project werken. Of ze merken het als ze samen met vrienden of familieleden in een  nieuwe situatie terecht komen. Dit bij jezelf voelen, het (te laat) merken dat je overprikkeld raakt, of altijd moeten opletten om op tijd je grenzen aan te geven en je dan soms ook onbegrepen voelen, kan behoorlijk vermoeiend zijn.

 

Voor hoogsensitieven is het daarom superbelangrijk te weten dat zij anders werken, en waar het er ‘m dan precies in zit, want ieder is weer op een andere manier sensitief. Als je weet waar het ‘m bij jou in zit, kan je een plan maken voor jezelf. En dit ook in de praktijk brengen. Je weet steeds beter in welke situaties jij anders wil handelen of wanneer je letterlijk op je eigen pauze-knop drukt. En als je dan ook nog eens uit kan leggen aan anderen hoe dingen voor jou werken en wat jij nodig hebt: dan wordt de wereld voor jou een stuk leefbaarder, wat zeg ik? Je gaat stralen, want je staat zoveel dichter bij jezelf.

 

Om erachter te komen of je kind hooggevoelig is, kun je een test doen. De test hieronder is ontwikkeld door Elaine Aron, psycholoog en grondlegster van het begrip HSP en geldt wereldwijd als een betrouwbare methode om hooggevoeligheid bij kinderen te meten. Het is dus een test om in te schatten of je kind hooggevoelig is. Ik ben natuurlijk benieuwd of je vermoeden klopt.

 

Beantwoord alle vragen over je kind met ‘eens’ of ‘oneens’ zoals het voor jou voelt. Ook vragen die een beetje kloppen of soms gebeuren, mag je met ‘eens’ beantwoorden.

Mijn kind schrikt snel.

Mijn kind heeft last van kleren die kriebelen, naden in sokken of kledingmerkjes prikken op de huid.

Mijn kind houdt over het algemeen niet van grote verrassingen.

Mijn kind leert meer van een vriendelijke terechtwijzing dan een strenge straf.

Mijn kind lijkt (mijn) gedachten te kunnen lezen.

Mijn kind gebruikt moeilijke woorden voor zijn/haar leeftijd.

Mijn kind ruikt elk vreemd geurtje.

Mijn kind heeft een scherpzinnig gevoel voor humor.

Mijn kind lijkt zeer intuïtief.

Mijn kind is moeilijk in slaap te krijgen na een opwindende dag.

Mijn kind heeft moeite met grote veranderingen.

Mijn kind wil zich verkleden als zijn/haar kleren nat of zanderig zijn geworden.

Mijn kind stelt veel vragen.

Mijn kind is een perfectionist.

Mijn kind heeft oog voor het verdriet van anderen.

Mijn kind houdt meer van rustige spelletjes.

Mijn kind stelt diepzinnige, beschouwende vragen.

Mijn kind is zeer gevoelig voor pijn.

Mijn kind kan slecht tegen een luidruchtige omgeving.

Mijn kind heeft oog voor detail (iets dat van plaats is veranderd, verandering in iemands uiterlijk e.d.).

Mijn kind kijkt eerst of het veilig is alvorens ergens in te klimmen.

Mijn kind presteert het best wanneer er geen vreemden bij zijn.

Mijn kind beleeft de dingen intensief.